maxim kulikov

7 правил миття голови,

які не можна порушувати

Hair-фахівець із 20-річним стажем Максим Куликов розповів, чому так важливо, щоб шкіра на голові рухалася, як вибрати шампунь і чому не варто часто розчісувати волосся

Я працюю з волоссям понад 20 років: стрижу, фарбую, постійно вчуся і спостерігаю за тим, як покращується стан волосся моїх клієнтів. Звичайно, я міг би сказати, що за цей час зробив 28 537 процедур, але ж це просто цифри. Набагато важливіше, що з 10 клієнтів салону 7 недооцінювали миття голови. Тож я вирішив розповісти про типові помилки, пов’язані із цим звичним ритуалом. Правильно мити голову важливо для здоров’я волосся. Від того, як і наскільки часто це робити, залежить блиск і доглянутий вигляд волосся. Звичайно, лайфхак з хвостом при необхідності врятує, але ж не про це.

правило 1

Шампунь – не для волосся

Для початку варто відмітити: від того, чим миють, як миють і як часто миють, залежить здоров’я шкіри голови та краса волосся. При цьому помилка, що часто допускається: вибирати шампунь для волосся, хоча цей засіб призначений для очищення шкіри голови. Не варто робити акцент на тому, щоб змити забруднення з волосся. Наприклад: наносити шампунь безпосередньо по довжині волосся та намилювати. Це може травмувати його. Це особливо важливо, якщо ваші локони пошкоджені, чутливі, сухі, пофарбовані в блонд або відтінки, що швидко змиваються, кучеряві від природи або завиті хімічно. Інша справа, якщо на волоссі накопичилося багато засобів для укладки – у такому випадку допустимо нанести шампунь також на пасма.

правило 2

Як користуватися шампунем

Добре змочіть голову та волосся теплою водою. Потім в одну долоню налийте третину однієї порції шампуню (5-10 мл), змочіть у ньому кінчики пальців іншої руки та швидко, рівномірно нанесіть на шкіру голови. Зверніть увагу: наносити шампунь потрібно не вибірково на одну або дві точки, а відразу на всю голову – як у рекламних роликах. Після цього рівномірно розподіліть засіб по всій шкірі голови, намагаючись не наносити його в одну й ту саму область. Почніть масажувати шкіру голови, тим самим збиваючи шампунь в піну пальцями обох рук. Якщо ви часто миєте голову або вона не сильно забруднена – піна буде рясна, і щоб вимити голову, вистачить одного разу. Звісно, краще мити голову двічі. Перший раз змиваються забруднення – такі як пил, засоби для укладки, в цьому випадку піни може майже не бути. Під час другого миття ми очищаємо шкіру голови від надлишків шкірного себуму – тоді піни буде достатньо, нею потрібно змити забруднення по довжині волосся. Ну, ви зрозуміли, піна — наше все на цьому етапі. Повторюсь: спеціально наносити шампунь по всій довжині волосся не варто – всі забруднення на них вимиються, коли ви змиватимете піну.

правило 3

Чому важливо робити масаж голови

Масажувати шкіру голови дуже корисно для здоров’я волосся. Робити самомасаж не складніше, ніж приготувати каву: кінчиками пальців розітріть масажними рухами шкіру голови так, щоб кров приливала до коріння волосся. Важливо: всі масажні рухи найкраще робити від крайової лінії росту волосся до маківки, щоб запобігти можливій набряклості обличчя. Термін «крайова лінія зростання» не дуже складний, але все-таки уточню. Уявіть край шапочки для плавання на голові – так ось це коло і є край зростання волосся. Також можна брати та акуратно рухати шкіру голови. Якщо вона не рухається, це показник того, що ви перебуваєте в стресі. У салоні я завжди звертаю на це увагу і в такому разі наголошую на інтенсивному. Вдома теж можна робити ефективний масаж, просто не лінуйтеся.

Якщо ви частіше масажуватимете шкіру голови – навряд чи у вас виникнуть проблеми з випаданням волосся. Але якщо така проблема вже існує, і ви застосовуєте засоби для її усунення – до 80% успіху роботи компонентів препаратів залежить саме від якісного масажу голови.

До речі, щодо розчісування: у цій процедурі немає нічого корисного для волосся. Я рекомендую якомога рідше розчісувати волосся, і робити це лише спеціальними гребінцями. Але в ідеалі розчісувати пасма пальцями і при цьому робити масаж голови – користь для шевелюри буде неоціненною.

правило 4

Як вибрати шампунь

Підбирати шампунь потрібно з урахуванням проблем шкіри голови, якщо вони є. Наприклад: якщо у вас жирна шкіра голови та фарбоване волосся – вибирайте шампунь для жирної шкіри. А всі інші засоби – бальзам, кондиціонер, маску, підбирайте, виходячи з потреб волосся. Тобто, якщо у вас пофарбоване у блонд волосся та чутлива шкіра голови, правильно вибрати шампунь для чутливої шкіри та супутній догляд для блондинок.

Важливо знати: якщо ви зіткнулися з поширеною проблемою – чутливою шкірою голови, яку часто плутають із лупою, зазвичай за її появою стоїть неправильно підібраний шампунь. Тому перш ніж лікувати «лупу», використовуйте шампунь для чутливої шкіри голови протягом кількох тижнів. Якщо ж виявиться, що у вас лупа – шампунь для чутливої шкіри голови після курсу лікування від неї не завадить.

Запам’ятайте: саме шампунь є головним винуватцем сухості пасм та вимивання кольору із структури волосся. Головна властивість шампуню – видалити забруднення, але разом з ними він вимиває і барвник. Таким чином, з’являється проблема: якщо виробник додає багато пом’якшувальних компонентів – шампунь гірше виконує свої функції, а якщо ні – засіб сушить волосся і вимиває з них фарбу. При цьому натуральні шампуні або сушать волосся, або дуже погано миють голову, тому що майже не піняться.

До прихильників натуральних засобів догляду, окреме прохання – застосовуйте хоч зрідка високотехнологічні маски, щоб запобігти сухості пасм.

правило 5

Які засоби потрібно наносити до шампуню

Незважаючи на кумедну назву, передшампунь виконує серйозну функцію. Він потрібний, щоб пом’якшити агресивну дію шампуню. Є різні варіанти цих засобів: одні наносяться тільки на волосся, інші на пасма, і шкіру голови. Принцип такий: перед миттям голови на вологе волосся потрібно нанести передшампунь, змити і один раз помити голову шампунем.

Як варіант: якщо ваше волосся не сильно пошкоджене, замість передшампуню застосовуйте інтенсивну маску або бальзам. У такому разі після миття шампунем бальзам можна не використовувати. Це відмінний лайфхак для тонкого волосся, тому що інтенсивні маски обтяжують і роблять його більш щільними.

Я рекомендую робити пілінг шкіри голови, щоб відлущити ороговілі клітини, залишки стайлінгових засобів та глибоких забруднень. Салонний або домашній пілінг потрібно робити один раз на два-три тижні. Факт: у вас не буде здорового волосся, якщо є проблеми зі шкірою голови.

Ще одне правило: бальзам, кондиціонер та маска наносяться на волосся, а не на шкіру голови. У цих засобах часто містяться компоненти, призначені для волосся, і вони можуть нашкодити шкірі голови через неправильне нанесення. Рідкісні винятки можуть траплятися, якщо у вас чутлива шкіра – наносити спеціальні маски на голову можна і потрібно.

правило 6

Як зробити, щоб засоби для волосся краще працювали

Щоб бальзам, кондиціонер чи маска працювали на повну, не забувайте після миття голови віджати волосся сухим рушником. Якщо нехтувати цим правилом – корисні інгредієнти засобу будуть стікати разом із водою, і не діяти належним чином. Ще одне правило, що часто порушується: для результату головне не кількість нанесеного засобу, а рівномірність нанесення. Наносити засоби догляду потрібно рухами, що розчісують.

З приводу натуральної косметики: за умови її використання вам знадобиться більше засобів та сил, щоб якісно доглядати волосся. Якщо ви наносите натуральну маску – після неї обов’язково потрібно нанести бальзам, який “запечатає” інгредієнти у структурі волосся. Час витримки всіх засобів на волоссі різний, але нічого страшного, якщо ви трохи його перетримаєте. Будьте уважні з таймінгом, тільки якщо ви використовуєте інтенсивні маски, а також якщо у вас яскраве фарбування або складні відтінки блонду.

Я завжди рекомендую клієнткам придбати дві лінії догляду: перші два тижні слід використовувати продукти для збереження кольору волосся, наступні два – відновлюючі, щоб підготувати шевелюру до наступного фарбування.

Ще один важливий момент: волосся потрібно берегти, тому що воно – не жива структура, і не здатне відновлюватися. Історії для відновлення локонів – рекламний прийом. За допомогою хороших засобів можна візуально зробити волосся гладкішим і блискучим, але відновити – ні. Ось чому, як би банально це не звучало, я завжди рекомендую працювати на захист чи запобігання проблемам, а не на їх вирішенні.

правило 7

Вода, якою ви миєте голову

На здоров’я і зовнішній вигляд волосся дуже впливає вода, якою ви їх миєте. Міська водопровідна вода дуже жорстка, і всі речовини з неї осідають на пасмах та шкірі голови. Наприклад, у Києві та Київській області проблеми з натуральною водою – у ній дуже багато заліза і видалити його не допомагають навіть фільтри, що очищають. Якщо ви миєте голову такою водою, особливо якщо це відтінок блонд – пасма жовтітимуть і ставати тьмяними. Якщо це ваш випадок – іноді варто записуватися в салон на процедуру очищення волосся від заліза. Або мити іншою, чистішою водою.